JellyPages.com

Thursday, November 25, 2010

aku lupa,kita tidak sama....

aku lupa...
aku lupa,kita tidak sama..
bila aku lupa kita tidak sama,itu lah punca aku terkejut/tidak senang/marah/sedih/apa-apa lah feeling yang tidak bagus..

bila aku makan dengan kawan2 di hostel..sudah makan,then naik bilik..suddenly ada yang cakap dia lapar lagi..then aku terkejut,tidak cukup kah kami makan tadi..aku kenyang masih..then,aku akan ckp "baru pun kita makan????"..aku lupa,perut kita tidak sama..sorry kawan2..

bila aku dan kawan2 tidur lambat..then bangun pun lambat..then kami bangun,mandi..then ada yang akan tidur balik lagi..aku pun akan jadi "belum puas lagi kamu tidur???" aku lupa,kita tidak sama...

bila aku boleh setia and orang lain tidak boleh,sekali lagi aku lupa,kita tidak samaaaaa..

there's once..aku hampir terlibat dengan accident..tapi,jadi tidak teruk sebab aku dapat kawal kereta and it ends up with just scratch at both of our cars..aku tidak turun dari kereta,aku tengok tiada apa-apa yang kemek,tercabut,jadi aku pun meneruskan perjalanan..plus,bukan aku yang salah..if she can handle her car better,then even a scratch pun ndakan terjadi..thanks to Allah aku berjaya kawal kereta,kalau tidak,ada juga tu yang tercabut bumper,hahahaha..
i thought,its nothing..rupa2nya mengejar pula tu kereta..maka aku pun stop..dia keluar dengan penuh emosi,and once she speak,dia begegar..ok,now i know..dia panik...n aku,gila punya tenang..no,aku tenang sebab its really nothing bah..just a scratch..aku nie bukan a hard fan of cars,plus,my car is not a lambo kah,merc kah,bmw kah,ferrari kah,nooo! hahahahah.. she panicked,and she just wanna check if my car is ok coz its her fault..then i said,its ok... bila dia kejar aku,sebenarnya,aku jadi traumaa...until i felt that i dont wanna drive anymore.and i hate that feeling..aku lupa....aku lupa dia tidak sama dengan aku,mungkin dia jenis cepat panik,and aku tidak..soo,aku marah...aku marah sebab dia buat aku trauma sikit....aku lupa yang dia tidak punya perasaan yang sama dengan aku and tidak mungkin dia boleh tenang.aku lupaa...

its just..kita manusia...cepat marah..mungkin sebab ini..kita selalu lupa untuk letak diri kita di tempat orang tersebut sebelum mengata or kita marah..

kalau kita lambat di serve,di kfc or di mana2,kita jadi marah!kita cakap "servis buruk!".. for once,just try,put yourself in their situations..we are not the only custommer for the whole day util they can serve us tahap 200%.."customer is always right?" hahaha,janganlah ambil kesempatan pula..humanity is mostly important in our life..

"kenapa aku boleh buat,and kau tidak boleh??"

"kenapa dia boleh,aku tidak boleh???"

sebab kita tidak sama..our capability is different! and our body system is different..

sooo,
when i'm hungry,you might not be hungry..
when i'm sleepy,you might not be sleepy..
when i loved you,you might not loved me..

i have to start remember that..
yang kita punya rasa yang berbeza..
agar aku tidak cepat meledak,marah tidak tentu arah..

Saturday, October 16, 2010

its my ibu's birthday..








16102010..its my ibu's 39th birthday..


wow, a year before 40??seriously,i have a big party to plan right?

she's currently in Philippines for a vacation,together with ayah and lil bro,azam..

its been 4days,without their voice,hahhaa..
well,i'll talk to them everyday actually,so,its kind of weird and my days were'nt complete without it..but we are connected by facebook,hahaha..everyday,ayah will upload their new pictures,and i'll comment them..thats the only way..well,it'll cost a lot even to reply a message kan,hehehe..rm 2 is quite a lot kan,hehehe..no lah,if just wanna say hai and hear my daily life story,better dont,hehehe..such a waste ja..

my ibu, i love her..lol,who didnt love her mum?hahahah..

she's the biggest influence in my life,she'd do everything for me,when i say everything,it is evrything..

maybe its my luck,kind of,if i tell her that i want something,there's 99.9% possibility that i would get what i want..not only me,to my brothers too,not only us,to her siblings and friends too..

she's the greatest present that i have from ALLAH..cant compared to anybody else..she's the reason that i breath for over 20years..

when i achieved anything,even the very little achievement,she'll be proud of me like it was the biggest achievement a human can made,hahahahahaha..thats a mu
m right..oh,miss you now,ibu..

when i say "oh ibu,i'll fail,i'll fail!" and she calmly says "u lose before u tried?? do your best,leave the rest to ALLAH..but,you are sooo not gonna fail..ibu knows you.." well yes,ive never failed,hahahahahha..most of it,yang sikiiiiiiiit lagi mau fail,ahahahha..aku rasa mmg fail bah tu,tp berkat doa ibu,nda jadilah fail,ahhahahaah..

i think im not a good daughter,but ive tried to be..but ibu will owez says "im proud of u", "u are the best"..

a mother,is the greatest creature that ALLAH made,with a big loving heart, with a spirit like they will stand even until the world war 5,haahhaha..


ibu,i miss you badly..happy birthday ibu..terima kasih sebab lahirkan kakak..=] nda rugi lahir ke dunia,kalau ada ibu mcm ibu!=]


"ya ALLAH,kau berkatilah ibuku,ampunkan segala dosanya, di atas segala kebaikannya kepada orang dan pengorbannya terhadap keluarga kami, please save a place for her in heaven.. jauhkan ibuku dari kesusahan,berkati perjuangannya..berikan ibuku kesihatan yang baik,kesabaran yang jitu dan keteguhan untuk berada di landasan mu.. jauhkan ibuku dari hasad dengki manusia, ataupun gang
guan syaitan durjana..sebab bagiku,ibu tidak layak walau sedikitpun untuk merasa kesusahan.. tapi,jika itu yang terbaik untuk ibuku,maka terpulanglah.."


my latest pic with ibu,raya 2010





Sunday, October 10, 2010

keinginanku yang membuatkan aku agak pelik,=]..


there's one thing about me,something that i think it's ridiculous and annoying but,that's me..=]

that thing is,i dont like to have the same thing as others..its not to the phase until i own the only one thing in this world but enough when i didnt see it often anywhere,hahaha..

soooo,what actually happen is,now,im totally in love with LOMO..

what is LOMO??

its vintage,its out-dated,it is.......................great!

when everyone is trying to own their own DSLR, im busy searching for the best LOMO for me...
in white,of course..=]

the price,it can be as low as RM100,actually there are lots that are lower than rm100..
and can be up to thousands...depend on the function,of course..

for me,it is so unique...

i've told my ibu..and she says "kenapa pula mau balik ke zaman pakai filem??"

and i answered "coz anak ibu memang begini,mau lain2,=]"

sooo,hahahahaha..talking too much until i didnt explain what is LOMO,sorry for that..

LOMO stands for Leningrad Optical & Mechanical Union..

in an easy way...LOMO is a camera that uses film..yeah,FILM..
sooo,you have to go to the shop and "cuci",hahhaha..









these cameras produce different pictures depends on the type of cameras that you own..there's the fisheye,where your pictures will be in circle..the multilenses,that make your pictures readily made as 4up or even 8up..there's one,i forgot what the camera's name,but it can take a picture with 360 view...awesome,right..

so soon,so soon i'll own my LOMO..not one but a lot,hehe..

Wednesday, October 6, 2010

perigi cari timba??apa sebenarnya??


perigi cari timba..ilham post ini aku dapat melalui satu artikel dari iluvislam.com..aku tidak copy,tapi aku akan mengeluarkan apa yang aku fikir melalui apa yang aku baca dan aku akan petik beberapa ayat daripada artikel tersebut...

jadi,
perigi cari timba..
often ditakrifkan sebagai perempuan yang terkejar-kejarkan lelaki..
soalannya di sini,macam mana yang dikira mengejar??

mulut manusia zaman ini,belum tau pucuk pangkal memang sudah terus me-label orang perigi cari timba..lumrahlah,salah orang semua kita nampak,salah sendiri,ish3x,sudah terang lagi bersuluh pun x nampak,hehehehe..

fenomena sekarang!(please take note)wah,macam lecture la pula,hahaha..
bila seorang perempuan belajar sehingga peringkat tertingi,misalnya master..tambah lagi jika mempunyai kereta sendiri,rumah sendiri,aset yang cukup untuk hidupnya..pokoknya seorang wanita yang bekerjaya..adakah anda fikir dia senang untuk mencari jodoh???

TIDAK!
sebab semakin berjaya dan berdikari seorang wanit,semakin susut pasarannya..kerana lelaki akan merasakn dirinya tidak mampu untuk berganding dengan wanita itu......how ironic..

"Wanita ramai di pusat pengajian awam, lelaki ramai di pusat serenti. Wanita ramai mencari ijazah, lelaki ramai berusaha menjadi jenazah di jalan raya yang "lurus". Itu baru dibuka cerita hal kelayakan duniawi, belum bersembang bab kelayakan akhirat. Susut, paras kritikal"
now,can you see??

apa yang saya cuba sampaikan di sini,seorang perempuan,jika ada berkenan dengan seorang lelaki yang dirasakan baik untuk dirinya,maka tidak salah sekiranya si perempuan yang memulakan langkah..people,stop all the perigi cari timba thing!coz,berbalik kepada masa lalu,siti khadijah r.a juga yang memulakan langkah daripada rasullulah saw..tapi,mesti kena pada caranya..

kenapa??malu??segan??
pernah dengar malu tidak bertempat??
kalau anda malu untuk hal sebegini,maka inilah namanya malu tidak bertempat..
yes,malu sebab orang x buat..

tapi,
lagi 1 fenomena masyarakat zaman ini,
Yang wajib, tidak dibuat.
Yang sunat, dilihat wajib.
Yang haram, itu dipertahan!

isu yang lagi best?isu tak laku!
bila perempuan yang merisik lelaki,maka kita akan dicakap tak laku..
hey you,buka minda!
"Tak laku, low class atau segala macam title yang diberikan, semuanya sekadar kata manusia. Biar di pandangan manusia low class, tetapi Allah lihat kita hamba yang high class." insyaAllah..

kenapa semua ini boleh berlaku??
sebab mentaliti masyarakat kita ialah macam ini,
"gadis bertukar pasangan sekerap menukar lampin bayi, itu high class, hot stuff. Dibawa ke hilir jantan ini, dibawa ke hulu jantan ini. Itulah "gadis laku" di zaman kita. "
jika begitu,baik lagi jadi tak laku kan,sebab jangan risau,ALLAH maha mengetahui..

Perigi mencari timba atau timba mencari perigi, masih dalam lingkungan kaedah. Dan jangan kita terlupa tugasan utama kita di dunia. Sudah solehkah kita? Sudah solehahkah kita? Dengan menyelesaikan persoalan tentang diri kita, urusan si dia, dengan izin Allah dipermudahkan.

Lelaki baik, untuk wanita baik. Wanita baik, untuk lelaki baik. Itu sifir Ilahi! Itu firman tertinggi! Mahu kita percaya? Tidak perlu dijawab, tanyalah iman!

"Wanita-wanita yang keji untuk lelaki yang keji. Dan lelaki yang keji untuk wanita-wanita yang keji (pula) dan wanita-wanita yang baik diperuntukkan bagi lelaki yang baik, dan lelaki yang baik diperuntukkan bagi wanita yang baik (pula)." (Surah An-Nur:26)

Biar memilih asal jangan salah pilih.



Monday, October 4, 2010

yang tidak bisa diucapkan oleh ayah..

this post is not mine..bukan aku yang olah ayat..aku cuma copy..coz i like it...and i want to share it...=]

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?


Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?


Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?


Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....


Tapi sedarkah dikau?Bahwa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu

mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.


Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.


Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu..


Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa

berharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...


Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?


Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbuall berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?


Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahwa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"


Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.


Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.


Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...


Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?


Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang

tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.


Dan akhirnya....


Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"


Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..



ini aku dan ayah aku....

gambar raya 2010

night before ayah hantar aku pigi ump..



this one pun but how to rotate??haha..





gambar raya 2009

jangan diet!kalau mau pun,mesti damnly cara yang betul!

garang title aku kan,hahahah..saja ja..aku mau tunjuk penegesan konon,hahahahaha..

janganlah diet..sebaik2nya,janganlah diet..aku merayu nie,hahahahaha..

sebab??

kamu akn jadi macam aku,hahahaha..

apa berlaku dekat aku?

actuallynya kan,aku bukanlah diet tapi tidak makan atau kurang makan,tanpa exercise pula tu,ahhaha..well,if berjalan kaki is considered exercise than aku ada exercise lah..oh,and tambah dengan naik tangga ok,hahhahaha..

it happen long time ago sudah nie..aku rasa sejak keluar dari asrama kali aku jadi begini..start form 5,start with skipping meal sampai lah tidak makan langsung,ahahhahaha..makan bila brtul2 lapar ja..hahahahha,doi,resultnya bukanlah aku jadi kuruussss macam nasha aziz,tidaklah,haahhahaha..tapi selalu memang resultnya jadi ok2 ja la..x kurus,x gemuk....tapi,still mau kasi kurus juga nie..lumrah lah tu kan,hahahahaahha..

pernah sekali aku mengadu dekat someone,aku lupa sapa,hahahaha..tapi she's bigger than me lah..aku cakap "aku gemuk!aku gemuk!"..suddenly dia cakap..
"kalau kau cakap kau tu gemuk,jadi aku nie apa??"
and aku rasa macam...oh my~~ hahahahaha..kita perlu bersyukur ja la kan..stop whining,hahahahahaha..

aku sangat suka bila aku balik ump,ahhahaha..dulu di matrik pun sama juga lah..sebab aku tidak makan ayam!!hahahahahaha..bukan tidak mau makan..kalau dulu,di matrik,aku geli mau makan ayam diaaa..sekarang di ump pula,aku tidak mau makan ayam sebab ayam dia terlampau besar!ahhahahahahahahaha..bukan tidak makan langsung tapi jaraaaaaaaaaaaaang sekali lah,hahahahah...makan sayur saja..tu lah aku selalu beli makanan harga rm1,rm1.50,rm2..hahahahahhahaha..kadang2 sampai 3jenis sayur aku ambil...

1 thing i hate most..bila kau sudah diet...SELERA MAKAN STILL ON,TERINGIN MAU MAKAN BANYAK!!!!!TAPI,RUANG DALAM PERUT TIDAK CUKUP...!KAU RASA KENYANG PADAHAL KAU MASI MAU MAKAN..ENDED WITH,KAU TERLIUR SAJA TENGOK MAKANAN!! i hate that!!!!!especially time buffet..ya Allah..seksaaaaa..

selalu orang hairan kalau aku tidak makan..aku ikut pegi restoran tapi order air ja..seriusly guys,bukan aku mau trip diet,trip x makan banyak,ahahahha..aku memang begini.......kesian kan...tapi,ada masa memang aku makan banyak lah..tapi jarang lah....biasalah kadang2 nafsu makan tu pandai datang kan...

1 lagi,habit aku..aku tidak suka minum time makan,melainkan betul2 lah perlu minum time tu..selalu minum 5-3-minit after makan..untuk mengelakkan perut buncit...ada orang gemuk,tapi tidak buncit kan..ada orang kurus,tapi buncit,hahahahaha..

actually yes lah you are what you eat..tapi yes juga untuk you are what you practice in life..heheheheh..

just,pandai2 lah,ahahahhahaha..

Sunday, October 3, 2010

a confession of a single girl..=]



walla~~ hebat tajuk aku tu..mesti terbeliak biji mata kamu semua kan,hahahaha..and mesti semua sudah agak2 apa yang kamu akan baca kan..trust me,this is sincere..come right through all my blood vessels,hahahha..deeply from the bottom of my heart,hehehe..here it goes...

bukan berlagak kuat,bukan berlagak tabah..tapi,what do you expext a single girl to do?hehe..crying til death?berkabung sampai jumpa next boyfriend??hahahaha..

kalau lah senang mau suka orang,xdanya aku single,hahahahaha..

"x kan lah xda yang mau kau?"

itulah selalu orang cakap..adoi,aku ni bukan nya cantik macam miss world,hahahaha..still,kalau aku cantik macam miss world pun,yang berjuta orang puja damba,bukan senag mau dapat cinta itu,haha..

u see,orang yang cantik pun boleh di-break oleh boyfriendnya,apa lah lagi aku,hahaha..heran kan??apa lagi yang boyfriendnya mau ah...hahahahaha..

tipulah bila aku cakap aku x rasa mau kapel..andu bah,kalau lah dia mau kapel sama aku,sekarang pun aku cakap ya!hahaha,still,masalah x slesai pun kalau kami get back together..mungkin belum masanya kan..

setiap kali jalan2 and nampak couples jalan sama2,terdetiklah,"oh,bila lagi aku mau macam tu?" hahahahha..apa??macam kesian kah bnyinya?please,dont feel sorry for me,hahahahha..itu hanya lintasan perasaan..hahaha..

what does it feel being a single lady??for a long time lagi tu,ahhaha..
sometimes it great!sometimes,biasalah,ada jga masa2 sedih..hahaha..

ada kebaikan dan keburukan juga atas semua yang berlaku..

you see..dalam dunia masa kini..di mana mau cari lelaki baik??n aku x cakap prmpuan baik ada di mana2..sama juga lah untuk lelaki.."di mana mau cari permpuan baik..??"

aku,kalau boleh,kalau lah aku boleh kawin terus lepas nie,aku mau kawin..pegang tangan pun dosa bah..aku tau,tapi still,dulu pun aku buat juga,ehehhe..so,lpas nie aku x mau buat lagi..

itu yang aku bersyukur kenapa aku x couple..in 4years,aku single,u know,4tahun,banyak benda boleh jadi...diri aku terjaga dari maksiat,alhamdulillah..bukanlah aku cakap bila couple ja,buat maksiat...no!!!jangan lah jump to conclusion..aku percaya pembaca2 ku ini orang yang matang,pandai berfikir kan...soo,ini pendapat aku sja k..masing2 ada pendapat kan..soo,this is my blog,so ini pendapat aku,ahahahahah..but honestly,bila couple,mendekati maksiat kan??apa??buat seks ja maksiat??tidak sayang2ku sekalian,pegang tangan pun maksiat,hahahahahaha..jangan mau tipu lah,semua couple pun buat tu..kalau ada pun,dalam 20juta,ada lah 5 6 couple kali yang x buat,haahahha..thats why,insyaAllah,kalau ditakdirkan aku couple lagi,kalau boleh,aku x mau buat tu suma..kalau boleh,aku mau terus kawin..serius aku cakap..aku mau jadi lebih baik....

bila tengok pasangan yang sweet,u know,pasangan yang,they dont need to tell yang they are in love,we can see it,just before the tell us,yang kita pun dapat rasa kasih sayang dorg tu...rasa macam "ah!bilalah turn aku!bukanlah pasangan yang sibuk cakap 'we are in love","oh syg,i miss you~~,"..hahahahhaha..oh lagi satu,yang cakap "10years and 5months",,hahahahhahahaha..seriusly,funny..x perlu lah mau umum dan canang 1 dunia..berapa lama hubungan kamu tu x penting!aku damn srius nie,nda penting! hahha,adakah bila kita pg uma orang,kita tanya "berapa lama sudah kamu kawin nie? and orang tu jwab "oh 34tahun,2bulan" nooo,its just,my point is..when you are in love,you dont have to tell..hahaha..kalau betul jodoh kamu panjang,syukur alhamdulillah..just,jangan buat orang meluat...

being a single girl,i have chance to see the world from a different prospect..hehehe..yeah,from a single lady eye gtu,ahhahahahaha..aku ada byk masa untuk diri sendiri dan syukur,kepada ALLAH..mungkin sebelum ini aku alpa...salah satu kebaikan jadi single,inilah..alhamdulillah..

aku ada great vision untuk hidup aku..dalam masa aku single nie,dalam masa aku tunggu c dia..aku mau berjaya..aku mau enjoy..aku mau jadi yang terbaik..aku mau beli kereta..aku mau beli rumah..semuanya atas usaha aku..aku mau melancong sma kawan2..aku mau jadi the best student..aku mau sambung empayar ayah..yeah,confession terbaik..hahahahaha..lpas aku kerja a few years makan gaji,lepas tu aku akn sambung kerja ayah,insyaAllah..

dan bila sampai masa untuk kami bersama,untuk kawin,hahahaha..pasal hantaran,aku sudah nekad,aku akan bagitau ayah,aku x kan minta hantaran..people,sila cek balik al-quran..hantaran adalah hadiah daripada pengantin lelaki kepada pengantin perempuan..jadi,aku ndakan minta apa2...tapi kalau dia mau bagi,alhamdulillah,aku terima sedanya..sebab,belanja kawin pun semua,lelaki yang tanggung kan..certain time,sama2 yang tanggung..kenpa pula masa sekarang hantaran yang jadi belanja kawin??aku heran....pendpat aku,aku nie nda ternilai harganya,bukan setakat 15000 atau 30000 sekalipun,kalupun 1juta,itu bukan nilai aku..aku nie x ternilai buat ayah dan ibu..aku sangat2 bermakna dalam hidup dorang,jadi jangan letakkan harga aku..kalu pun laki aku mau bagi nanti,aku tau,itu adalah duit untuk masa depan aku,bila ida sudah tiada kah,kan...again,ini pendapat aku..

jadi single,bukanlah sedih sangat,hahahaha..memang lah ada masa yang "aku mau bf!!!' tapi bila pkir balik "x la penting sangat" hehehehe..

kamu2 yang ada bf/gf,congrats..still,itu x buat kamu better dari aku ok,hahahaha..kita sama saja..bezanya,kamu agak bertuah kali,hahahahaha..and,hargailah mereka yaa..

all the single men and lady! be proud of yourself,take this time untuk muhasabah diri dan dekatkan diri kepada Tuhan..insyaAllah...

the end..

Saturday, October 2, 2010

2nd october 2010=my hectic day


hahaha,kenapa hari ini hectic??uish,i dont wanna have this day ever again..sangat penat..actually,bukan lah penat apa..belum cukup dahsyat juga nie hari tapi mungkin sebab guna otak kan,thats why penat gila yang tahap exhausted to death,hahaha..

the night before...aku practice menari..smpai 12 am..then balik bilik,install printer aku,pasang rak aku..jam 2 lah baru siap..kesian,aku pasang skru rak pakai gunting,hahahahaha..sekarang pun ada juga skru yang still half terpacak,ahahahha..sebab aku x mampu sudah mau pusing guna gunting,ahhaahaha..then,baru aku belajar..sebab kan aku ada dua test! dan 1 quiz,ahhahaahhaha..

sudahlah test start jam 8 pagi,aku bangun 745am,hahahahaha..sebelum tu pun bangun juga tapi tau lah,snooze snooze,ahhahaha..8am,test industrial chemistry..

uish,test,ok lah juga..memang lah ok kalau open note kan,hahahaha..then kuliah physical chemistry..sorry lah,aku mengantuk gila,aku pun tidolah di bawah kerusi,ahhahahaha..best dewan kuliah aku,memang boleh tidur,ahhahaha..bukan aku ja,nampak aku begitu,ramai pula yang menurut jejak langkahku,ahahahha..aish,bukan lah aku the devil yang start,tapi lagi dahsyat,ada yang terus keluar kuliah lagi tu,ahahhahaha..

12pm,sambung test organuc chemistry pula..uish,10solan 1 jam..tidak mampu aku jawab semuanya..sempat jawab 8 ja tapi prof pun cakap mungkin dia cancel juga 2 solan di belakang sebab memang semua x sempat jawab kali,ahahhahaha..

kenapa aku agak handal jawab test today?seriusly aku pun x tau,ahahhahaha..organic chem tu open note juga tapi nda sempat pun mau open,and then kalau open pun,kena fikir jawapan sendiri juga,hahahahaha..

and then 6pm sambung quiz,quiz organic chem lagi..dasyat dasyat..tidak mampu sudah aku berpikir,ahahhaha..

7pm,habis kelas,aku pigi cafe sma zati..makan nasi sama sayur ja,price rm1,hahahaha..bukan mau berjimat tapi aku mmg mcm tu..tu yang aku suka balik ump,aku memang jaraaaaaang makan ayam yang di cafe..mayb 2 3 kali ja 1 sem,hahahahaha..bukan nda sedap kah apa,tapi terlalu besar,aku takut,hahahahahaha..aku hulur rm50..'dik,xde duit kecik lah'..aku pun, "zati!rm1!"... lepas tu pg lah order waffle,ternafsu pula aku mau makan,sebenarnya bukan mau makan pun tapi sebab mau pecahkan duit..then sekali lagi duit pecah teda...jadi zati yang bayar dulu..aku nie mau minum 100plus,konon2 lah tambah tenaga,hahahahaha..mau beli di koperasi tapi x sejuk,mau beli di cafe tapi tiada duit kecil...jadi aku pigi juga lah koperasi,ambil 2 biji bun..annd sekali lagi,'xde duit kecik lah dik...' aku dengan emosi yang teramat terus cakap 'xpalah,cancel',hahahahahha..terus kuar koperasi..aish,muka kecewa gtu,ahhahahahaha..pnat aku!!!!ends up,mmg aku x jmpa duit kecik,ahhahaha..

and praktis menari until 1230 am..wow..a tired day kan..

tapi,alhamdulillah,semuanya okay..all is well..=] alhamdulillah aku dapat melalui hari ini..=]

p/s: imisshome..

pengiring sultan pahang


sudah cerita pasal menari,aku mau cerita pasal aku jadi pengiring sultan pula,hahaha..

well,sebab aku tidak ter-select dalam 1st selction untuk dance,jadi aku ikut lah jadi pengiring sultan pahang,hahahahahah....baginda came to ump untuk hari keputeraan and jejak warisan negeri pahang and sambutan raya sekali..

actually it happen last week,24th september...

preparation untuk sambutan,hahahaha..the night before,aku rasa aku balik bilik jam 2..and then in the morning kami kena kumpul jam 6 pagi untuk mekap..wah,seriously,tired,ahaahhahaha..

how does it feel???kamu rasa?hahahahahaha..damn great.hahahaha..coz baginda walked beside me!! maybe baginda ambil aku sebagai centre so begitulah,seiring dan sejalan,ahhahahaha..and baginda cakap "apsal penuntut2 ni jalan laju sangat,mati aku macam ni' hahahahahahha..funny,kesian juga kan..orang2 di depan tu lah x concern.baginda is 80 years old..for god sake,jalan lah perlahan skit kan,ehehehhe..duh,begagar!!begagar aku time tu,ahhahaha..that moment is brilliant u know!

there shud b a picture of baginda and me walking side by side kan..aku rasa ada ba tu somewhere coz saat itu,hahahaha..untuk seketika aku terasa seperti artist u know..its like "the party wont start til i walk in",its like flash everywhere..hundreds of camera and handphone taking a picture of me,u know..ahahhahahahahahahhahaahhahahaha..

aku ada suruh kawan aku ambil tapi due to camera problem,blur semua..bukan shja blur,x nmpak muka aku lgsung..gambar tu macam gegaran 12 skala ritcher,ahhaahhaha..ada tu somewhere,mesti ada yg terambil gambar aku,ahahahha..nnt lah aku cari ah...

pengalaman ini,bukan semua orang dapat rasa kan..and,aku bersyukur for that..yang lucunya,TYT sabah pun aku belum pernah iring,tiba2 di negeri orang pula aku berbakti,hahahahaha..

mak cik aku siap pesan "nisa,jangan lah selalu jadi pengiring yaa..nanti jadi macam aisyah,kena pinang sultan..begitulah startingnya tu,dari jadi pengiring.." hahahahahahah..

well,itulah kisahku..hahaha,u see,aku memang perempuan biasa,hidup biasa tapi inilah kelainan aku,apa yang aku lalui,tidak akan sama dengan sesiapa..even aku ada kembar pun,tidak akan sama..=]

p/s:baju kurung pahang memang besar kan..see in that pic,haahha..lepas tu sengaja lagi aku tarik2,hahahahaha..

tari tari tari


assalamualaikum dan salam rahmat pembaca2 ku sekalian..=] oh,kepada stalker2ku juga,hehe..

minta ampun lah atas kemalasan aku untuk meng-update blog..agak2 kalah datin busy i nie kan,hehe..tremendously sorry bout that okay..

soo,apa aku mau cerita yaa setelah lama tidak memunculkan buah fikiranku..not love for tonight yaa..kita cerita pasal lain..banyak nie mau cerita,soo memang akan ada a bulk post nie terus,hehe..

okay,lets talk about..haha,about aku jadi dancer,hahahaha..why??funnnay kah?hehe,seriously ok..

first,mestilah cerita macam mana aku boleh be a part of that kan..well,i've decided to join ump's dance group,which be called as kencana pawana..kenapa aku mau ikut menari?good question,hehe..sebab aku memang suka dan minat menari..aku menari dari umur 5 tahun sampai 9tahun...lpas tu aku masuk sekolah melayu,sebelumnya aku sekolah cina..jadi bila masuk sekolah melayu,aku pun x tau lah kenapa aku nda ikut menari,bukan x mau tapi memang x da event,haha..continue to sekolah asrama,lagilah,non muslim saja yang boleh menari kan..and straught to matrik,ntah,belum mau aktif kali..sooo,here in ump,aku pilih untuk meneruskan minat aku..agak kayu in the start,hahahaha..

i remember the 1st stretching i have with them,oh my~~~ hahahahaha..3hari peha aku sakit! 1 hari aku terlantar x dapat bangun,ahhahaha..uish,sounds dahsyat ja kan..sriusly,pg tandas susa,trun tangga susa,hahahaha..

and the 1st choreography,hhahahahaha..mula2,kami kena suruh pecah in groups..ahli baru ada 30 at that time..so,5 orang 1 group,then kena suruh berdiri di tengah2 studio..the music is on and gerak lah ikut lagu..duh,mcm mana aku mau gerak kalau teda step kan..nah,at that time "astaga,apa lah aku buat nie,kenapa aku malukan diri aku.." hahahahahahaha..itulah di fikiran aku..
then baru dorg bagi step and once again 5 org perform once depan suma..aish,malu!tapi,mcm mna juga kan,ahhaha..ada selection malam tu,tapi aku x terpilih,well ya,its ok bah...ada next time kan,hahahahaha..

and this second choreography..wah,soo much better than the first 1..step kna bagi..ada 2 dance..walinung sari or walimang sari ah,x pasti nama dia,hahaha..and joget..soo,selection untuk dua tu..aku ikut yang aku x tau nama dia tu,hahhahahahaha..i'll perform this 3rd october untuk pembukaan pidato antara ipt..=]

nervous but feel great!

oh,and mesti ada orang persoalkan,eh,muslimah lah,kenapa dance..eh,pakai tudunglah,kenapa dance..aku tau....aku x patut dance..tapi i'll stop one day later..aku bukan menari untuk sapa2,i dance for myself....

with that,=]..love love love...