JellyPages.com

Friday, July 19, 2013

Solat di Masjid tertua dan terbesar Beijing, China.

Assalamualaikum, salam jumaat, selamat segala selamat.

Seperti yang ramai maklum ataupun tidak maklum, gue ini berpeluang ke China selama dua minggu mulai 29jun-14julai yang lepas atas urusan Universiti. Maka, sempatlah juga berpuasa beberapa hari di perantauan.

Memang banyak pengalaman lain yang boleh dikongsi. tapi, memandangkan hari ini hari jumaat dan apa yang mahu dicerita ini pun berlaku exactly seminggu lalu dan tiba-tiba kerajinan datang, gue mau share lah kunun pasal pengalaman gue bersolat di Masjid tertua di China, Alhamdulillah, syukur pada Allah atas kesempatan yang diberikan.



Jumaat lepas, saya dan rakan-rakan berpeluang untuk pergi ke Masjid tertua dan terbesar di China, yang bernama Masjid Niujie. Kenapa namanya niujie, menurut yang saya google, :p

"Masjid Niujie (bahasa Cina: 牛街清真寺; pinyin: niújiē qīngzhēnsì) adalah masjid paling tua dan bersejarah di Beijing, ibukota negara Republik Rakyat Cina (RRC). MASJID Niujie. Niujie ertinya ‘Jalan Sapi atau lembu.’ Kerana sejak dulunya warga di wilayah ini menjual masakan halal, terutama yang menggunakan bahan baku daging lembu atau sapi. Justeru tidak hairan jika kawasan ini dipenuhi oleh restoran-restoran Muslim. Berada di dalam area kompleks seluas lebih kurang 6,000 meter persegi."

Terima kasih diucapkan kepada Mr Chong, pensyarah pengiring kami yang walaupun bukan beragama Islam tetapi telah mengaturkan perjalanan untuk membawa kami ke sini. Kebetulan pula hari jumaat kan, jadi alhamdulillah berpeluang juga tiba pada masa zuhur, masa solat jumaat. namun, kami tiba awal sedikit dalam 1245 tengah hari(waktu Malaysia dan China tiada perbezaan) dan waktu solat jumaat adalah pada 1330 petang.. tapi, betapa memahaminya Mr Chong dan rakan-rakan non muslim yang lain apabila mereka willingly mahu menunggu di luar masjid(ada yang memakai short pant masa itu dan short pant tidak dibenarkan masuk) dan memberi kami masa sehingga 2 petang. Kami cukup tersentuh dengan kebaikan dan kehormatan yang mereka beri terhadap kami yang berbangsa Islam.

Semasa melangkah masuk ke dalam masjid, hati terasa syahdu dan sayu, lagi terdengar alunan bacaan al-quran sebab sudah dua minggu di negara orang dan tidak berpeluang ke mana-mana masjid dan dua minggu jugalah tiada terdengar walaupun secebis salam melainkan daripada antara rakan-rakan sendiri.

It is kind of an amazing experience to see saudara semuslim dari negara yang lain. Muslim dan Muslimah di China adalah lebih cerah, cantik dan kacak berbanding orang cina di sana. Semasa kami masuk, kami lalu bahagian solat lelaki dan kebanyakkan sedang menunggu waktu solat jumaat, mereka membentangkan sejadah di halaman luar masjid saja. Muslimin di sana semuanya memakai kopiah berwarna putih semasa berada di dalam masjid, songkok tidak kelihatan. dan sewaktu pergi ke ruangan perempuan pula, nampak perbezaan cara kami berpakaian dan mereka, dari cara bertudung sehinggalah pakaiannya.

Bangunan masjid tiadalah kubah berbulan dan berbintang, kalau dari luar rupanya seperti tokong cina juga tapi bezanya terdapat banyak ukiran ukiran tulisan jawi lah.

uniknya semasa melangkah masuk ruangan solat perempuan, sudah terdapat ramai warga tua berbaju serba putih dan duduk di ruang yang ada meja. mula-mula tu fikir dorang baca al-quran atau baca buku. kami ni terus-terus lah solat zuhur sekali jamak dengan asar, siap bertelekung. hairan juga kami, sebab tiada seorang pun mereka yang solat atau apa. rupanya dorang pun tunggu masa solat jumaat. masa menunggu tu, tidak sepatah pun dengar orang bercerita sebab kalau ada yang bercerita akan ada orang yang menegur.

selepas kami solat, kami pun tunggulah di dalam masjid tu. dengar khutbah dalam masa mandarin. terus tiba-tiba masa iqamah, bangunlah mereka semua ni. mungkin sebab mazhab berbeza maka perempuan-perempuan di sana pun turut solat jumaat. dorang solat pun tidak pakai telekung, cukup berstokin dan menutup segala kecuali muka dan tapak tangan. dan ramai warga tua yang berrbaju serba putih yang duduk di meja saya cakap tadi tu, adalah mereka yang mengerjakan solat secara duduk. Amazing kan, even tempat solat duduk untuk mereka yang tidak berkemampuan turut disediakan.

video
video di atas tu saya mau tunjuk cara bacaan ayat di sana saja.

dan seterusnya ini gambar-gambar masa dalam masjid itulah.

 ini gambar sewaktu baru masuk masjid. 





 see, 1613, lamanya sudah masjid ini.


 yang bertelekung tu kami-kami.

ini yang ruangan solat duduk tu.


dan ini pula kami yang beramah mesra konon nya dengan makcik makcik di sana. they can speak a few malay words like selipar. :p



amboi macam gambar raya pun ada, hehe. 

ini pula gambar secara panorama yang sempat saya ambil.


lebih kurang jam 1.50 petang, kami bergerak keluar dari masjid. di luar masjid pula, sayu melihat ramai pengemis, katanya berbangsa Islam dan memberi salam tapi macam ragu-ragu pun ada sebab kenapa mereka tidak solat jumaat kan. Makcik tadi pun pesan, jangan beri apa apa. tidak lama lepas tu, ternampak ada warga indonesia agaknya memberi sedekah, langsung segala pengemis berkejaran ke arah beliau. pemandangan yang agak tidak cantik lah dilihat sebab depan masjid kan. itulah gunanya ada polis di hadapan masjid, jadi polis-polis China pun bertindak. 

Sementara menunggu pelajar-pelajar lelaki keluar, kami menunggu di pinti hadapan. masa itulah mata scanning scanning, memang semuanya handsome-handsome ya ampunnnnnnn. :p




jadi, itulah sedikit sebanyak sharing yang saya ada.

knowing that I might not be here anymore, but still I keep a wish to come back here if I got another chance.
even I don't have the oppurtunity to perform tarawih when I was in China but being able to experience to pray even for one time is merely extraordinary experience and I am really grateful for this. 

Salam ramadhan. 

Monday, April 15, 2013

the busy week

4.21 a.m waktu Malaysia.

Tidak dapat tidur. entah apa sebab. sama ada terlebih tidur siang. ataupun memang ada baka-baka owl. mungkin aku ni owl pada kelahiran lalu, lalu memang mata segar bugar pada jam sebegini.

Pada yang sedia maklum, minggu ini, 20 April 2013, Festival Bayu Kenyalang akan diadakan di UMP buat julung-julung kalinya. The first time ever budaya sabah dan sarawak akan diekspreskan di bumi universiti malaysia pahang. Dan aku, ialah, Ketua bahagian persembahan, merangkap Stage Manager untuk festival ini.  Dan itulah penjelasan di atas segala kesibukan aku selama ini. ya, walaupun, kesibukan dunia semata.

Stage Manager tapi, most of the works macam aku yang buat. eh, ini memang bukan masa mengeluh. dan bak kata seseorang tadi, yang buat aku tersedar, "tidak akan ada orang akan tanya eh siapa buat ini siapa buat itu, what they want is just the end result." betul kata beliau. jadi tiadalah gunanya kau mengungkit sebakul atau dua bakul sekalipun. tidak perlu pun kau menjaja cerita "half of the preapration were done by me, myself and I". you see, biar orang yang nilai apa kau buat, people see, people would clearly see your effort, IF there's any effort you made lah. 

Tadi, dari jam 8 malam, sehinggalah 1130 malam, diadakan meeting. sana sini cacat cela majlis dikorek. terpancar lah wajah wajah risau, terkerut sana sini, terpucat sana sini mencari penyelesaian. yang mencari penyelesaian berapa ciput ja, yang lain setakat mendengar tambah taik telinga. eh geram aku. 

komitmen. for everything in this world, COMMITMENT. benda yang paling susah kau mau dapat dari semua orang. tidaklah juga aku mau angkat bakul sorong troli sendiri, tapi aku ni boleh kata komited juga orangnya, kalau, aku kata kalau ya, aku komited kalau aku curah keikhlasan aku dalam sesuatu. tapi aku tau, aku nda boleh samakan diri aku dengan orang lain. dan harap orang lain akan jadi komited macam aku juga. mungkin komitmen dorang ni kureng sikit. tapi sanggup pula berkomitmen kalau demi boipreng. eh? 
entahlah kamu kamu. its just, when the job has fallen to your shoulder, and you has agreed to do that job, then why don't you put your whole heart in it? its not like orang paksa, kau juga kata ya I can. then why now cannot leh?

owweee, its the last week. 5 days, 120 hours to FBK. dan aku pula mencarut membebel di sini, no use. So, lets just do everything we could. like EVERYTHING. sudah2lah mengungkit, buat ja. bilang cintakan sabah sarawak sangat. bilang geram kalau sabah sarawak dikutuk, jadi, marilah sama sama bah buat kerja. :)






Stage Manager, if the shows that night is brilliant, then I'll be the lady of the night. The stage is mine to honor.
not mine exactly, its ours.

Good luck. to myself, and all.

10am quiz for tomorrow(monday), and a lab in the evening.
a test on wednesday morning.
then,I'm all yours, FBK.

cheers to the busy week.

Sunday, April 14, 2013

bisa berpujangga. bisa menoreh.

5.22 pagi.

mulut aku bisa berpujangga. 
apalagi di saat embun mula menitik daun. 
maka sebelum ayat bisa menoreh, 
eloklah aku beransur pergi. 
kerja lagi.

kerja.

dan terus. kerja.

*bisa pertama bermaksud bisa, boleh.
*bisa kedua, bermaksud bisa, racun.

manusia berkepala otak, bisa berubah hati.


aku selesa begini.
tidur tidak didodoi, bangun tidak disambut.
oleh any text I mean.
sibuk aku,aku nda minta siapa2 faham.
jgn paksa diri utk faham.
mula-mula memang kau kata faham.
kata “ya, aku okay.” bila ada text yang tidak aku terbalas dek kesibukan.
tapi kau manusia juga kan. pelan2, jadi greedy.
greedy. tamak.

perlahan-lahan, 
kau minta apa yang aku tidak dapat beri,
untuk ganti kau dengan masa sibuk aku,
untuk itu, 
aku tidak mampu.

aku takut, tahu?
sekurang-kurangnya kerja aku tidak akan ranapkan hati aku,
tapi, 
kau manusia.
manusia berkepala otak,
yang boleh berubah hati.

jadi kalau nanti hati kau berubah,
mana mungkin aku bisa kuat lagi.
jadi, biar tiada.

satu ranap sudah cukup.
tidak boleh dua tiga kali. 
nanti mati jiwa ini. 

Thursday, March 7, 2013

to fall in love, with me.

Before falling in love with me, you must know about the constant meltdown. You must know about my damaged heart, and my broken soul. Be aware that I never sleep at night, and sometimes I cry myself to sleep because I'm too tired of my daily life and routine. You must know about my need for your love, my need for your supports through my rough days and my constant fear of losing you. And know about my terrible fear of cats and the way I act ignorant to all the things happening around because I'm afraid of being hurt. 

But once you fall in love with that part of me, you can fall in love with my delicate smile. you can fall in love with the way I remembered all the tiny little details about you, your life. You can fall in love with the way I'll bake you cakes, not only for your birthday, but anytime when you feel like to eat one. The way i'll cheer you up when you have a hard day to go through. fall in love with the way I laugh and all the encouragement words that I'll give to you. fall in love with all the surprises I made because I'm so good in making people heart's warm at all the time that you won't see it coming. 

then, you can fall in love with me as a whole, or not love me at all. 

sincerely, 
nisa. 
:)

Sunday, February 24, 2013

1st post for 2013

Hello 2013.

and its the last week of February.
nothing much. Don't really feel like sharing anything. 

just this once. picked from http://yasminthefilmmaker.blogspot.com/
its the late yasmin ahmad's blog. Al-fatihah as you came across this. 

here it is, 

"I wept recognizing that no one was perfect, and that if we expected to be loved for all our imperfections, why are we so reluctant to accept and forgive the imperfections of others?"

I believe you're good enough with words to understand exactly what that mean. accept. and accept. accept. 

we tend to ask people to accept our flaws, but yet, we always forget to be the one who accept others flaws. right? 

take care, good hearts!